Jonathan Southwell AEOLUS Van Oord Multiped small

Multiped aan boord van Van Oord’s Aeolus

“data logging en visualisatie geschikt voor offshore”

Als Jonathan Southwell Multiped voor het eerst ziet aan boord van het offshore installatieschip Aeolus, wil hij direct meer weten over dit systeem. Jonathan is Surveyor aan boord van dit 139 meter lange schip van Van Oord en was al langere tijd op zoek naar een programma om data te loggen en visualiseren én naar een systeem dat niet afhankelijk is van een internetverbinding. Jonathan: “Multiped werd geleverd bij het drilling template van Aeolus. Ik zag dat dit wel eens het programma zou kunnen zijn waar ik naar op zoek was. Mijn collega’s vertelde me dat het systeem Multiped heet en wordt geleverd door MSA-Service. Ik heb contact opgenomen en ben, samen met mijn collega’s, dit programma gaan gebruiken voor onze werkzaamheden aan boord. Omdat het programma is ontwikkeld om data te delen kan ik eenvoudig met mijn collega’s samenwerken en kijken we allemaal naar dezelfde data. Daardoor hebben we trends in onze werkzaamheden ontdekt en verbeteringen kunnen doorvoeren. Het programma is nog volop in ontwikkeling. Ik heb zelfs flink wat suggesties mogen doen voor verbeteringen.” In dit artikel vertelt Jonathan meer over zijn werk aan boord van dit schip en hoe hij Multiped hiervoor inzet.

Multiped als centrale universele DataHub

Als we met Jonathan afspreken is Aeolus volop bezig met een groot project in het Franse Saint Brieuc. Hier installeert Van Oord 62 jacket foundations voor wind turbines en de funderingspalen voor het offshore substation. Jonathan: “Binnen dit project gebruiken we Multiped als centrale DataHub voor het uitlezen van alle data die aan boord beschikbaar zijn. Het programma is universeel en kan alle data aan boord ophalen uit verschillende systemen. Van het weer tot scheepsgedrag en van data van het subsea drilling platform tot alle survey informatie. Alles wordt centraal opgeslagen en gepresenteerd in Multiped.”

Designed to be shared

Aan boord van Aeolus wordt door veel verschillende personen in verschillende rollen gewerkt die allemaal data genereren en data nodig hebben voor hun werkzaamheden. Hoe gaat dat aan boord bij Jonathan?: “Aan boord van onze schepen is het kunnen delen en visualiseren van data essentieel. En dat is precies waar we Multiped voor gebruiken. Het programma is designed to be shared. Iedereen kan data inzien en ermee aan de slag. Van operations tot het marine personeel en van surveyors tot subcontractors, iedereen kan de data inzien die voor hen van toepassing is. En dat is nog maar het begin. Iedereen kan ook een eigen dashboard aanmaken zodat je in één oogopslag direct de informatie ziet die bij je rol hoort.”

Trends ontdekken en werkzaamheden optimaliseren

Wat betekent deze nieuwe informatiebron aan boord van de Aeolus? Jonathan vertelt: “Multiped geeft data real-time weer. Hierdoor zijn we aan boord in staat om samen met de verschillende teams vanuit onze eigen professionele achtergrond de data te analyseren. Zo kunnen we onze werkzaamheden verbeteren. We zijn bijvoorbeeld in staat sneller op afwijkingen in de werkzaamheden te reageren. Ook geeft het systeem live issues weer waar we direct actie op kunnen ondernemen. Uiteindelijk hebben we trends in onze werkwijze ontdekt en daarop optimalisaties kunnen doorvoeren. Daar ben ik tevreden mee.”

Jonathan Southwell AEOLUS Van Oord Multiped small

Geen internetverbinding vereist

Hoe ervaart de bemanning aan boord van het schip het systeem? “De installatie verliep snel. Ik ervaar het als plug & play”, zo begint Jonathan. “We gebruiken Multiped nu een jaar en ik merk dat ook mijn collega’s graag met dit systeem werken. Niet alleen vanwege het eigen dashboard, maar ook omdat het systeem snel is. Het is in de basis geen cloud georiënteerd systeem en dat is absoluut een voordeel, want het maakt dus geen gebruik van vaak langzame, mobiele internetverbindingen. Multiped is LAN georiënteerd. Dat betekent dat Multiped gebruik maakt van een lokale PC aan boord die niet afhankelijk is van het internet. In de praktijk komt het erop neer dat de gegevens sneller laden.”

Geschikt voor offshore werkzaamheden

Jonathan sluit af: “Ik heb lang gezocht naar een systeem dat geschikt is voor offshore installatieschepen, zoals Aeolus. Veel systemen zijn cloud based. Dat maakt ze wat mij betreft minder geschikt voor ons werk, want ze zijn trager. We konden snel aan de slag met Multiped. We konden alle aansluitingen vrij eenvoudig aan ons netwerk koppelen, pasten de key instellingen aan en ready to go. Daarnaast vinden mijn collega’s het systeem intuïtief vormgegeven, waardoor we snel aan de slag konden met het systeem. Het programma is zeker nog volop in ontwikkeling en MSA-Service staat open voor wijzigingen die nog beter bij onze werkzaamheden passen. Wat mij betreft ondersteunt Multiped aan boord van de Aeolus ons werk goed.

Over Jonathan

Jonathan Southwell is 30 jaar oud en hij werkt nu zeven jaar bij Van Oord. Hij is een echte ambassadeur voor zijn werk en werkgever: “Ik werk uitsluitend op installatie hefschepen die monopiles voor offshore windmolenparken installeren, onderzeese installaties, jackets enz. Mijn favoriete projecten zijn onderzeese constructies met een hoge mate van complexiteit. Projecten die technische innovaties vereisen. Ik heb ook ervaring met bagger- en kabellegwerkzaamheden en andere aanverwante activiteiten.”

Lees meer over Multiped

Laatste nieuws

Uw partner in elektrotechnische automatiseringsprojecten in de offshore-, wind- en maritieme sector. 

Laten we samenwerken aan uw volgende project.

MSA-Service B.V.

Houtschelf 1
3371 KB Hardinxveld
Kvk: 24387658

MSA-Service Noord B.V.

Zeppelinstraat 17-8
7903 BR Hoogeveen
Kvk: 63412489