BLIT boot landings installatie tool

Boat landing installation tool (BLIT) uitgebreid met simulator

Naast deze upgrade, die elektrisch ook door MSA-Service is uitgevoerd, is er een simulator voor de BLIT ontwikkeld om de operators te ondersteunen.

Eerder heeft MSA-Service de complete elektrische installatie en besturing van deze boat landing installation tool verzorgd in opdracht van TMS. Destijds heeft Van Oord, de opdrachtgever en gebruiker van de BLIT, een succesvol project met de tool voltooid. De huidige monopiles worden steeds groter, en om die te kunnen blijven voorzien van een boat landing is er een upgrade uitgevoerd.

Voor de simulator heeft MSA-Service de besturingssoftware geleverd. Voor de fysica simulator en de 3D animaties is een samenwerking met Controllab aangegaan.

De training simulator is geïntegreerd in het operator paneel van de BLIT. Operators kunnen schakelen tussen "simulatie mode" en een gesimuleerde machine bedienen en "normale besturing" en dan de echte machine besturen. De simulator is gebaseerd op fysica en laat de drukken, snelheden en andere variabelen natuurgetrouw zien. De camera schermen worden door de simulator gevuld met super realistische 3D animaties. Dit geeft de operator het gevoel dat hij aan het werk is op de echte machine.

Het belang van deze simulator legt Arjan Blok van Van Oord uit: "het trainen van operators met de simulator een groot voordeel. Een testopstelling waarbij werkelijk een boat landing op een deel van een fundatie geplaatst kan worden is maar beperkte tijd beschikbaar en daarbij kunnen geen omstandigheden worden gesimuleerd. Nu we een simulator hebben kunnen we de operators niet alleen kennis laten maken met de tool maar ook ervaring op laten doen met het  installeren van boat landings. Daarmee zijn de operators al vertrouwd met de tool en met het proces en zal een daadwerkelijke installatie eenvoudiger zijn en met meer zelfvertrouwen uitgevoerd kunnen worden." 

BLIT boot landings installatie tool
Simulator BLIT Van Oord succesvol getest en overgedragen

Tijdens de bouw en upgrade van deze offshore wind tool en de simulator, zijn er verschillende disciplines van MSA-Service bij elkaar gekomen. Dat zijn naast de onderwater elektrische installaties de onderwater sensoren, besturing en automatisering.

De opdrachtgever en gebruiker van de BLIT is Van Oord, een toonaangevend internationale waterbouwer.

De tool is ontworpen en uitgevoerd door TMS, een no-nonsense ontwikkelaar en producent van oplossingen op werktuigbouwkundig gebied.

En voor de simulator is er intensief samengewerkt met Controllab.

Laatste nieuws

Uw partner in elektrotechnische automatiseringsprojecten in de offshore-, wind- en maritieme sector. 

Laten we samenwerken aan uw volgende project.

MSA-Service B.V.

Houtschelf 1
3371 KB Hardinxveld
Kvk: 24387658

MSA-Service Noord B.V.

Zeppelinstraat 17-8
7903 BR Hoogeveen
Kvk: 63412489